17 September, 2013

"Saya membaca kembali whatsapp seorang pelajar saya yang dihantar kepada saya malam tadi. =) Sepanjang saya menjadi guru, saya tidak pernah mengenepikan apa jua perkara yang ingin dikongsikan oleh pelajar saya. Dalam apa jua perkongsian, tugas saya ialah menjadi pendengar setia, memberikan nasihat, cadangan, sokongan, dan juga pencerahan.

Saya bukan jenis guru yang menilai pelajar dari sudut markahnya dalam peperiksaan. Setiap pelajar tidak layak dinilai kepintaran dan kejayaannya menerusi markah peperiksaannya. Kerana setiap pelajar mempunyai masa hadapan yang cerah bagi saya. Yang penting, mereka menjadi hamba Allah yang taat dan berguna untuk agama, bangsa dan negara. 

Bukanlah namanya USS (Ustazah Sakinah Saptu) jika kehadirannya di sisi pelajar hanya untuk mengajar =) Kerana saya juga pernah muda, pernah menjadi remaja, dan seorang pelajar bahkan masih lagi menjadi pelajar, justeru saya mempunyai guru impian saya sendiri. Maka tak salah, saya mewujudkan guru impian saya itu, di dalam diri saya sendiri. 

Ketahuilah, menjadi guru serta sahabat adalah sunnah Nabi kita iaitu baginda Nabi s.a.w.

0 Comments:

Post a Comment