08 February, 2012

Dalam hidup kita, pasti ada sahaja perkara yang tidak kena. Banyak perkara yang kita inginkan tetapi ada sahaja yang menghalang dan menghadang jalan kita. Namun, semua itu bukan alasan untuk kita berhenti berjuang dalam meneruskan kehidupan. 

Banyak perkara yang kita TAK NAK dalam hidup ini berlaku, tapi ia berlaku. Usah bertanya kenapa Allah beri. Kita cuma perlu yakin semua itu adalah hadiah dari Allah untuk menjadikan kita hamba yang bersyukur.
Walau apapun yang berlaku dan atas alasan apa pun ia berlaku, hidup perlu diteruskan dengan tabah dan senyuman  MEMANG PERIT menghadapi hidup yang tidak seindah mentari pagi. SAKIT DAN SUSAH itu tidak indah. Tapi percayalah, Allah maha tahu apa yang terbaik untuk kita.

Semua itu adalah permulaan kepada cabaran hidup yang lebih hebat. Kita tak punya apa-apa untuk menghalang segala apa yang mendatang kelak. Tapi kita punya IMAN, SABAR, REDHA DAN TAQWA untuk itu.

MENANGISLAH ANDAI KITA MAHU kerana tangisan bukan tanda kelemahan tetapi adalah kekuatan, wahai adikku. Takut? Letak tepi perasaan itu. Kita perlukan keyakinan dalam hidup bukan ketakutan. Keyakinan itu perlu teguh seteguh kita yakin Allah itu satu dan Muhammad s.a.w adalah pesuruh Allah!

[Bicara Kasih ini saya hadiahkan untuk seorang Adik yang pernah menjadi antara insan yang teristimewa dalam hidup saya]

0 Comments:

Post a Comment