03 August, 2011

Bismillah wassolatu wassalamu 'ala Rasulillah

Alhamdulillah, atas nikmat diberi peluang untuk bertemu Ramadhan sekali lagi. Moga kita berusaha sebaik mungkin untuk memanfaatkan bulan yang mana pada bulan ini, pintu-pintu syurga dibuka dan pintu-pintu neraka ditutup serta syaitan-syaitan dibelenggu.

Sebagaimana yang dinyatakan dalam sebuah hadith, daripada Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w bersabda:

إِذَا جَاءَ رَمَضَانُ فُتِحَتْ أَبْوَابُ الْجَنَّةَ ، وَغُلِّقَتْ أَبْوَابُ جَهَنَّمَ وَسُلْسِلَتِ الشَّيَاطِينُ

Maksudnya: Apabila Ramadhan tiba, pintu-pintu syurga dibuka dan pintu-pintu neraka ditutup serta syaitan-syaitan dibelenggu. [H.R al-Bukhari, dalam kitab Sahih al-Bukhari, No. 1898 dan Muslim, dalam kitab Sahih Muslim, No. 2547]
Untuk makluman, saya akan kurang menulis dalam bulan Ramadhan ini kerana masa yang amat terhad untuk saya luangkan. Bagi pelajar-pelajar Muslimah saya di Singapura yang ingin bertadarus al-Quran bersama saya, boleh mengunjungi Masjid Darul Ghufran.Sesi tadarus bersama saya diadakan sepanjang bulan Ramadhan, pada hari Isnin-Khamis dari jam 11.30 pagi -1.00 petang.

Manakala pada setiap hari Jumaat, saya berada di Masjid yang sama tetapi untuk sesi Klinik al-Quran dari jam 2.30-4.00 petang.

Akhir sekali, sebagai sebuah perkongsian yang boleh kita renungkan bersama: Daripada Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w bersabda:

مَا اجْتَمَعَ قَوْمٌ فِى بَيْتٍ مِنْ بُيُوتِ اللَّهِ تَعَالَى يَتْلُونَ كِتَابَ اللَّهِ وَيَتَدَارَسُونَهُ بَيْنَهُمْ إِلاَّ نَزَلَتْ عَلَيْهِمُ السَّكِينَةُ وَغَشِيَتْهُمُ الرَّحْمَةُ وَحَفَّتْهُمُ الْمَلاَئِكَةُ وَذَكَرَهُمُ اللَّهُ فِيمَنْ عِنْدَهُ

Maksudnya:

Tidaklah satu kaum berkumpul di salah satu di antara rumah-rumah Allah, membaca Kitabullah dan mempelajarinya di antara mereka kecuali akan turun kepada mereka sakinah (ketenangan), mereka dinaungi rahmat, dikelilingi oleh para Malaikat dan Allah memuji mereka di hadapan para Malaikat yang ada di sisi-Nya.[H.R Muslim, dalam kitab Sahih Muslim, No. 7028].

Sekian, Wassalam.

0 Comments:

Post a Comment