29 May, 2011

Kuabadikan BicaraBICARA 1


Ada antara guru kita yang meninggi diri dengan kita. Senyumlah walau terasa. Doakan untuknya kerana dia pernah memberi ilmu pada kita. [Pengajaran untuk para USTAZAH: Usah meremehkan pelajar anda (samada dari sudut kefahamannya atau pandangannya) walau dia merupakan pelajar yang kurang bijak di mata anda].
00:13 28 May 2011 (3 comments · 12 likes)

BICARA 2


Siapa pun kamu di masa lalu, itu tidak bermakna kamu tidak berhak untuk menjadi seorang Muslimah yang baik, disayangi dan dihormati. Berusaha mendidik diri menjadi Muslimah yang baik perlu diteruskan tanpa mengenal erti penat apatah lagi jemu. Tinggalkan masa lalu yang perit itu. Jadikan ia satu pengajaran bukan satu penyesalan yang berpanjangan.
00:34 on 24 May 2011 (4 comments · 28 likes)


BICARA 4

SATU AMANAH DAN TANGUNGGJAWAB ITU BOLEH MENJADI BEGITU INDAH BILA ANDA MELAKSANAKANNYA DENGAN PENUH KASIH SAYANG DAN KECINTAAN =)
00:00 on 23 May 2011 (4 comments · 16 likes)

BICARA 5


"Kadang-kadang dalam dunia dakwah ini, kita sentiasa jadi macam pohon yang berbuah. Walau dilempar dengan batu tajam menyakitkan, kita masih mampu menghadiahkan buah ranum melazatkan" Terima Kasih ustaz Mahyudin Sabri Bin Zainal atas kata-kata pembangkit semangat itu. Jazakallahu khairaa..
01:21 on 19 May 2011 (4 comments · 22 likes)

BICARA 6


Mungkinkah aku TERLALU rindu..aku rindu pada pejuang kebenaran. Aku rindu pada akhawat yang takutkan Tuhan. Aku rindu pada muslimah yang berbicara dengan iman. Aku rindu pada muslimah yang menjaga kehormatan dirinya. Aku rindu pada wanita yang jiwanya dahaga untuk mendengar ilmu dan nasihat.
00:41 on 13 May 2011 (2 comments · 24 likes)

BICARA 7


Seorang pelajar saya pernah meluahkan ttg rasa resah dan bersalah pada 'Ikhtilat' (pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan) yang banyak berlaku di dalam organisasi pemuda/pemudi Islam dewasa ini. Perkara itu amat membimbangkan. Seharusnya aktiviti berkumpulan perlu diasingkan. Agar mata lebih terjaga, agar batas pergaulan itu lebih terkawal & agar hati itu lebih ter'TARBIYAH'.
20:33 on 07 May 2011 (1 comment · 10 likes)BICARA 8

Bila ramainya wanita keluar bekerja, ia menyumbang kepada masalah keretakan rumahtangga yang sukar dibendung. Lelaki mula cair dengan kecantikan yangg ditontonnya secara live 8 Jam sehari dan wanita pula semakin tertarik melihat ketampanan dan ke'gentleman'an lelaki lain. Akhirnya, tumbanglah institusi rumahtangga akibat terjatuh hatinya pasangan dengan teman di tempat kerja. Sungguh, wanita itu memang indah tempatnya di rumah.
20:25 on 06 May 2011 (6 comments · 25 likes)

BICARA 9


Walau kehadiran saya dalam hidup kamu itu hanya seketika cuma, moga ia adalah sesuatu yang amat bermakna dan berharga. Memang saya begitu, seringkali datang dan pergi dalam kehidupan orang-orang yang mengenali saya. Saya tahu ia amat menyakitkan.... perpisahan itu perlu bagi mencetus RINDU.
00:55 on 03 May 2011 (19 likes)

BICARA 10


Kita selalu lihat betapa cantiknya kasut yang dipakai oleh orang itu, tetapi kita tak rasa betapa sakitnya dia menahan melecet di kakinya. Begitulah...Kadang-kadang hidup seseorang itu tidak semudah dan seindah yang kita sangkakan atau yang kita lihat, maka berhati-hati lah dalam menasihati seseorang. Jangan sampai dia terluka, hanya kerana 'nasihat' yang kita anggap kerana 'prihatin'.
14:58 on 04 April 2011 (2 comments · 21 likes)

0 Comments:

Post a Comment