16 May, 2007

Berikut adalah penulisan yang ditulis untuk 'projek blog ahlulquranPTS', tetapi malangnya, projek tersebut berhenti di tengah jalan, dan penulisan ini tidak disiarkan. Maka dengan rasa rendah dirinya,aku ingin berkongsi penulisan ilmiah ini dengan semua yang membaca. Semoga bermanfaat.
#####################################################

Bismillah

Menelusuri ruang kisah di dalam kitabullah sememangnya memberikan impak kesedaran yang tidak terhingga kepada mereka yang benar-benar ingin menghayati. Namun bagi mereka yang hanya membaca dan sekadar ingin membaca tidak akan mengerti malah berasa tidak ada apa-apa yang perlu difikirkan bersama. Semua kisah adalah sama….semua kisah adalah kisah kenabian kisah agama zaman silam yang kekal termaktub di dalam al-Quran al-karim.Tetapi jauh disudut hati ustazah amat berharap kita bukanlah di antara mereka yang mempunyai persepsi yang sedemikian. Moga kita menjadi mereka yang amat prihatin diatas setiap apa yang tersirat disebalik apa yang tersurat ….

Akhawat yang dikasihi…

Pada kali ini ustazah ingin membawa akhawat semua mengembara sebentar memasuki ruang kehidupan Nabi Musa a.s dan para ahli sihir Firaun. Boleh nak dikatakan banyak juga kisah nabi Musa dan ahli sihir ini direkodkan didalam al-Quran..Cuma semua itu antara kita sedar atau pun tidak. Disini, ana tidak mahu membawakan secara bulat-bulat ayat-ayat al-Quran tersebut, cukuplah ana menyatakan apakah ayatnya dan apakah surahnya. Rasanya menceritakan secara menyeluruh adalah lebih mudah difahami dan dihayati disamping mengaitkannya dengan kehidupan kita pada hari ini.

Untuk pengetahuan akhawat, Ustazah begitu kagum dengan kehebatan mukjizat nabi Musa a.s yang disangka sebagai perlakuan sihir oleh firaun laktullah. Amat menarik sekali apabila kesemua ahli sihir itu tertunduk kaku dan seterusnya sujud mengakui kebesaran Allah s.w.t, tatkala sihir-sihir mereka berjaya ditundukkan oleh mukjizat nabi Musa a.s (ianya berlaku apabila tongkat nabi Musa a.s yang dilontarkan ke tanah bertukar menjadi seekor ular besar yang membaham ular-ular milik ahli sihir firaun). Allah maha besar, dengan berbekalkan keimanan yang baru itu serta merta mampu merubah kegerunan mereka terhadap firaun kepada keberanian dalam mengakui keimanan mereka kepada Allah s.w.t dengan tanpa berselindung dan seterusnya mengukuhkan keimanan mereka tanpa sedikit pun gentar dengan setiap ancaman firaun terhadap mereka.

Mungkin ada sesetengah akhawat menimbulkan persoalan…apakah releven nya kisah ini dengan kehidupan moden kita hari ini?

Sihir itu wujud.- dulu, kini dan selamanya….sihir itu merupakan sebuah kisah yang tidak ada penghujungnya. Hikmahnya mengapa Allah takdirkan nabi Musa berperang dengan ahli sihir, adalah sebagai panduan bagi kita untuk menghadapi atau memerangi sihir yang berlaku dalam persekitaran kehidupan kita yang mungkin sesetengah daripada kita menyangkakan bahawa perkara itu mana mungkin masih lagi wujud di dalam arus pemodenan yang kita harungi kini. Namun, hakikatnya ia tetap ada, masih berlaku, masih BERLELUASA. Itu yang menyedarkan ustazah, mungkin inilah sebabnya terdapat kisah nabi Musa a.s bertarung dengan ahli sihir di dalam surah al-A’raf: 103-130, surah Yunus: 75-86 dan surah Taha: 55-76 dan ayat-ayat inilah yang dikenali sebagai ayat-ayat pembatal sihir*. Ianya memang benar mempunyai kesan yang cukup menakjubkan. Melalui pengalaman ustazah sendiri, kalamullah yang dikenali sebagai ayat pembatal sihir itu, apabila dibacakan kepada mereka yang terkena sihir, memang ianya mampu membatalkan sihir tersebut, namun begitu ia juga perlu disertai dengan keyakinan yang tinggi bahawa semuanya dengan keizinan dan bantuan daripada Allah s.w.t. Bagi mereka yang tidak biasa ataupun tidak berpengalaman pasti berasa takut ataupun kurang yakin pada awalnya, tapi ia perlu ditolak tepi dengan keyakinan bahawa Allah ada untuk membantu. Di dalam kisah tersebut, pada awalnya nabi Musa a.s juga berasa gentar berhadapan dengan ahli sihir Firaun, tapi Allah menyakinkan nabi Musa a.s dengan firmannya: “Qulna la takhaf innaka anta al-A’laa”. Maka berbekalkan seribu keyakinan dan keimanan jitu kepada Allah s.w.t, nabi Musa a.s berjaya menghapuskan sihir para ahli sihir firaun dan tatkla itu Allah s.w.t berfirman: “walaa yuflihus saahiru haisu ataa”.

Akhawat yang ana kasihi…

“walaa yuflihus saahiru haisu ataa”- Ya….ahli sihir itu tidak akan berjaya dari arah mana pun mereka datang. Ustazah berpegang teguh dengan firman Allah ini…kerana ustazah tidak mahu berasa gentar dengan kekuasaan ahli sihir (bomoh, pawang, tukang tilik dan sebagainya) yang merosak akidah manusia…menghacurkan kehidupan manusia dan menyebarkan hasad dengki dikalangan manusia agar saling menjatuhkan diantara satu sama lain..itulah kerja mereka. Dan yang paling dasyat, mereka mensyirikkan Allah s.w.t dan mengajak manusia lain turut sama berada seperahu dengan mereka di dalam pelayaran hidup yang sementara ini. Mereka lupa bahawa mereka sebenarnya tidak berkuasa walau sehebat manapun ilmu sihir mereka itu…
Sesungguhnya Allah MAHA BERKUASA diatas segalanya.

Semoga bermanfaat. Wslm

Ustazah sakinah

*Ayat-ayat pembatal sihir:
1)Al-A'raf : 117-121
2)Yunus : 80-82
3)Toha : 69

0 Comments:

Post a Comment